Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/90/1008990/pdki.be/public_html/plugins/system/yvbbcode/yvbbcode.php on line 134 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/90/1008990/pdki.be/public_html/plugins/system/yvbbcode/yvbbcode.php on line 148 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/90/1008990/pdki.be/public_html/plugins/system/yvbbcode/yvbbcode.php on line 112 68ste Verjaardag van de Republiek Koerdistan

pdki - arm - web

ژمارە حیسابی کۆمیتەی حدکا – بلژیک
Hejmar hesaba bankî ya PDKI Belgium

PDKI Belgium Bank Account Number

 

BE61738028963717

 BIC: KREDBEBB

kurdistanmedia-com

lawan-org

jinan-co

khwendkar-com

68ste Verjaardag van de Republiek Koerdistan

door KDPI | 22 januari, 2014 |komar-kurdistan

 

December 1942

Komalay Jiyanaway Kurd(KJK)

In 1942 richtten de stichtende leden van de huidige KDPI een clandestiene vereniging op genaamd Komalay Jiyanaway Kurd (De Vereniging voor de Koerdische Wederopstanding, beter bekend onder zijn Koerdische afkorting KJK). Het belangrijkste doel van KJK was een onafhankelijke Koerdische staat te creëren.


komar2 Foto van de stichtende leden van KJK in Mahabad. Deze personen zouden later de KDPI oprichten.

De Republiek Koerdistan werd op 22 januari 1946 afgekondigd. De Koerdistan Democratische Partij van Iran, die een jaar eerder werd opgericht, vormde de eerste en enige regering tijdens het kortstondig bestaan van de republiek.

Qazi Mohammad, de eerste leider van de KDPI, was president van de republiek. Drie jaar daarvoor hadden de stichtende leden van de KDPI de Vereniging Komalay Jiyanaway Kurd (Vereniging voor Koerdische Wederopstanding) gesticht.

Ter vervanging van Komalay Jiyanaway Kurd werd de KDPI opgericht. Haar doel was het creëren van een moderne, goed georganiseerde politieke volkspartij met een expliciet engagement voor democratie, vrijheid, sociale rechtvaardigheid en gelijkheid. Dit waren de fundamentele waarden waarop de Republiek van Koerdistan werd opgericht.

Voor het eerst in de moderne geschiedenis verwierf het Koerdische volkin het Midden-Oosten, net als andere landen in de wereld: vrijheid, menselijke waardigheid en een politiek kader om hun nationale rechten te beschermen. Na de oprichting van de Republiek Koerdistan, realiseerden de Koerden talrijke politieke doelstellingen, dit ondanks de ongunstige binnenlandse en internationale omstandigheden.

Koerdische kinderen en studenten ontvingen gratis onderwijs in hun eigen Koerdische taal. Een aantal kranten en tijdschriften werden gepubliceerd. De “Peshmerga” strijdkrachten (die 1 maand voordien) werden gevormd om de veiligheid van de Koerdische bevolking te waarborgen en om de Koerdische nationale rechten en belangen te beschermen. De Koerdische vlag, het belangrijk symbool van de Koerdische natie, wapperde op alle overheidsgebouwen.

Bovendien werden gender gescheiden scholen afgeschaft en in stedelijke gebieden van Koerdistan namen Koerdische vrouwen actief deel aan de politiek. Vanuit historisch perspectief mag dit zeer opmerkelijkgenoemd worden. In veel opzichtenwas de Republiek van Koerdistan, die jammer genoeg slechts 11 maanden overleefde, uniek in een regio in de wereld, dietot op de dag van vandaag echte vrijheid, democratie en gelijkheid moet ontberen.

Bron:            www.pdki.org
Vertaling:      Monique Smits

ڕۆژمێری کوردستان

4444

ژیاننامەی ڕێبه‌ران

peshawa-qazimohamad

shahid-dr-qasimlu

sadiq-sharafkandi